La importància dels premis
A tothom li agrada rebre premis. A nosaltres, també. Els premis ajuden a donar visibilitat a obres que no han tingut l’atenció que es mereixen. I estem segur que si molts lectors tinguessin l’oportunitat de conèixer-les, s’enamorarien d’elles igual que nosaltres.
Una de les autores que recentment ha estat premiada és Marianne Dubuc amb el Vicky Metcalf Prize for Children’s Literature. Dubuc té un estil molt particular, fàcil de reconèixer, i amb ell tracta temes com l’amistat, la cooperació o, fins i tot, la pèrdua. Obres com Casa teva, casa meva, El camí de la muntanya o El jardí d’en Bernat són prova de l’enorme sensibilitat de l’autora.

Aquest premi, de gran rellevància al país de Dubuc, Canadà, fa més de 20 anys que treballa per donar a conèixer la trajectòria d’autors infantils. I qualsevol reconeixement que rebi la literatura infantil, considerada encara per a molts de menor qualitat que la literatura “per a adults”, sempre és molt necessari.
Amb el Vicky Metcalf Prize for Children’s Literature, Marianne Dubuc suma un altre merescut premi a la seva extensa llista. Aquests en són alguns: Ruth & Sylvia Schwartz Children’s Book Award per La ruta del ratolí carter; Canadian Children’s Book Centre per Davant de casa meva o Prix littéraire du Gouverneur general per El camí de la muntanya. I veient tots els nous projectes que té entre mans… segur que encara en cauran molts més!

Un altre reconeixement que sens dubte paga la pena esmentar per la seva importància, sobretot a Amèrica, és la selecció de The New York Public Library, la biblioteca pública de Nova York. Un grup de bibliotecaris llegeixen i trien entre un gran nombre de títols que les editorials els fem arribar amb la finalitat de promoure’ls entre els seus usuaris i els d’altres biblioteques.
La biblioteca fa una feina incansable de difusió de la literatura a través de xerrades i esdeveniments, i ofereix infinitat de recursos per ajudar a la integració de comunitats en risc d’exclusió o per a la divulgació lectora. I això només és la punta de l’iceberg.
El 2019, en la tria dels vint millor llibres per als petits en castellà, tres dels nostres àlbums van entrar a la llista: La joven maestra y la gran serpiente, d’Irene Vasco i Juan Palomino; Björn i l’ample món, de Delphine Perret i El camí de la muntanya, de Marianne Dubuc. El 2020 trobem The Postman from Space (El carter de l’espai) de Guillame Perrault i A Bear Named Björn (Björn. Sis històries d’un os) a la selecció 100 Best Books for Kids. Podeu imaginar l’increïble honor (i alegria!) que suposa ser seleccionat per una organització tan prestigiosa.

Però no cal marxar tan lluny per trobar un organisme que es deixi la pell per fomentar la lectura crítica entre els més joves. Aquí tenim el ClijCat, El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Entre totes les propostes que porten entre mans, la més emocionant és el Premi Atrapallibres. Això és degut al fet que el jurat d’aquest premi són ni més ni menys que… els nens!
El 2020 El carter de l’espai va ser triat en la categoria de 9 anys, però aquest no era el primer cop que els joves lectors ens feien saber que gaudeixen amb els nostres llibres: Armstrong, L’agosarat viatge d’un ratolí a la Lluna, Els ratolins de la senyora Marlowe, El ratolí del Sr. Maxwell, i Gulliver. El viatge a Lil·liput són els títols que també es troben com a guanyadors o finalistes.

El nostre agraïment a llibreries, institucions o biblioteques i a tots aquells que destaquen els nostres llibres, sigui mitjançant un premi o una selecció. Cada menció ens omple d’alegria. I, ens alegra, sobretot, per cadascun dels nostres autors, per qui apostem amb fermesa cada cop que publiquem un dels seus llibres. A més a més, no hi ha res millor que compartir amb algú la passió per un llibre.
Per últim, us deixem una relació amb tots els títols del nostre catàleg que aquest any han rebut algun reconeixement.
