Conxita Zendrera, la primera editora infantil de Joventut
Queden pocs dies perquè el 2019 arribi a la fi, i inevitablement mirem enrere per valorar l’any que deixem. Ens ha passat de tot…, fins i tot hem estrenat pàgina web! Però si haguéssim de triar un moment realment significatiu, deixaríem de banda els àlbums i ens quedaríem amb el 100 aniversari de la Conxita Zendrera. Que no saps qui és la Conxita?

il·lustracions de David Maynar, 2019.
La Conxita, als 20 anys va entrar a treballar a l’editorial que havia fundat el seu pare a Barcelona: Editorial Joventut. Cinc anys més tard prenia les regnes de la secció infantil. La professió d’editora li va agradar tant i hi tenia tanta traça que no la va deixar fins als 73 anys.
És innegable el seu bon ull pels llibres. Com a gran lectora de clàssics i còmics sabia molt bé què li agradava, i veia necessari compartir-ho amb els lectors de Joventut. Tenia predilecció per Andersen, a qui havia estudiat amb profunditat. La seva missió era trobar bons llibres on la imatge tingués un pes important i que enamoressin els lectors més exigents, els nens, i això la va dur a ser una de les precursores de l’àlbum il·lustrat al nostre país. Reeditava, traduïa, buscava l’opinió dels altres… i gràcies al seu extraordinari treball es varen publicar aquests i d’altres clàssics:

Tenia un enorme interès en tot el que succeïa en el panorama literari internacional, per tant la fira de Frankfurt i la de Bolonya eren cites ineludibles per a ella. Allà va tenir ocasió de conèixer a figures tan rellevants de la literatura infantil i juvenil com Enid Blyton, Mitsumasa Anno o Gianni Rodari. Però res pot superar la seva trobada amb Hergé. Fou després d’un ball amb ell que Hergé li demanaria que ella es fes càrrec de la traducció i publicació de les seves obres de Tintín. I així ho va fer.

il·lustracions de David Maynar, 2019.
La Conxita tenia clar que Tintín era una obra que havia de formar part del catàleg de Juventud, però ho va haver de defensar contra la resta de l’editorial, els qui pensaven que el seu elevat preu faria que no es vengués. Però la bona intuïció de la Conxita no va errar i, tot i que va trigar uns anys a donar-se a conèixer…, va ser un èxit absolut. Què faríem tots els fans de Tintín sense ella!
Com no podia ser d’una altra manera, el seu aniversari va ser un moment excepcional entre familiars i lectors agraïts. Els amics de 1001, Associació Catalana de Tintinaires la van sorprendre amb un còmic sobre la seva vida. Quin detall més bonic!
Podeu saber més sobre el còmic que els tintinaires han creat en honor a la Conxita fent clic en el següent videoreportatge de l’InfoK.
Si voleu aconseguir aquest magnífic còmic només us heu de fer socis de l’Associació Catalana de Tintinaires, amb la que també podreu gaudir de molts altres avantatges que podeu descobrir a la seva web.

Ella va ser una de les pioneres en un moment en què en el sector editorial no hi havia tanta presència de dones. Sense cap dubte és una de les editores infantils més representatives del s. XX del nostre país. Ella va posar els fonaments del que és avui el nostre catàleg infantil, fet amb cura i pensat perquè els nens trobin la seva passió pels llibres. Deixem un 2019 ple de moments destacats i bonic, però cap capaç d’eclipsar el centenari d’aquesta gran persona i editora.

